HVB20171009

9 oktober 2017 Haagse Verlichtingsborrel

Rationele islamkritiek

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 9 oktober 2017 spreekt Leon Korteweg over Rationele islamkritiek, redelijk atheïsme tussen radicaal links en regressief links.

Politiek correct links bezweert dat er niets mis is met de mohammedaanse religie, terwijl jihadisten zichzelf her en der opblazen en islamisten een wereldwijde invoering van de sharia eisen, waarop rechtse heethoofden alle moslims over één kam scheren, roepen dat zij weg moeten en waarbij geweld niet moet worden geschuwd. In deze polariserende tijden is een rationele, beschaafde en genuanceerde kritiek op de islam meer nodig dan ooit. Hoe kan een vrijdenker zich het beste opstellen in het publieke debat over deze godsdienst, die even onwaar is als alle anderen, maar begin 21e eeuw toch een unieke plaats inneemt? Kan de islam worden hervormd, moet deze militair worden bestreden of kan de ex-moslimbeweging haar succesvol laten imploderen?

leonkorteweg

Leon Korteweg (1990) heeft geschiedenis gestudeerd in Nijmegen en onderzoeksjournalistiek in Utrecht. Hij is bestuurslid bij vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, lid van het Guerrilla Skepticism on Wikipedia project, levert bijdragen aan de rationalistische tijdschriften Skepter en De Vrijdenker en is journalist bij Jalta.nl. Als sceptisch activist is Korteweg gespecialiseerd in argumentatieleer, religie (inclusief creationisme), nationalisme en geschiedvervalsing, en voorstander van republicanisme en pragmatisch en science-based veganisme.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Tip: Zaterdag 7 oktober 2017 is in Utrecht de Anton Constandselezing 2017, die gehouden wordt door Maarten Boudry over Goddelijk Geweld, de evolutie van religieuze onverdraagzaamheid. Tevens zal Maarten ‘t Hart dan uitgeroepen worden tot Vrijdenker van het jaar 2017. De lezing van Leon Korteweg is dan ook te beluisteren. Meer info: klik hier.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk met 10% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3615472 of info@deooievaer.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.

Dag en tijd

Elke 2e maandag van de maand van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur, nazit zolang het gezellig is).

Locatie

Verlichtingsborrel-Den-Haag-Stadsbrasserie-De-Ooievaer

Stadsbrasserie De Ooievaer, Turfmarkt 2, 2511 CA Den Haag, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tram: lijnen 1, 2, 3, 4, 6 en 16
Bus: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977