HVB 20180212 Rationeel Onderwijs

12 februari 2018 Haagse Verlichtingsborrel

Rationeel Onderwijs

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 12 februari 2018 spreekt Hans de Vries over Rationeel Onderwijs.

NB: De Verlichtingsborrel is vanaf  februari 2018 in Café Van Beek, naast de voormalige Stadsbrasserie De Ooievaer, die in andere handen is overgegaan en een andere naam heeft. Ook bij Café Van Beek geldt een aantrekkelijke korting (20%) als je voor de bijeenkomst komt eten. Zie onder voor de verdere gegevens.

Tijdens zijn schrijf/onderzoeksproject ‘openbaar onderwijs voor iedereen’ stuitte Hans de Vries op het concept van Rationeel Onderwijs. Al in 1892 schreef de redactie van De Dageraad (voorganger van vereniging De Vrije Gedachte) een pamflet over het ‘Alzijdige onderwijs’ van Paul Robin (1837-1912). In 1910 streefde de sectie Holland van de Internationale Bond van Rationalistische Opvoeding ernaar om op basis van de pedagogische ideeën van Francisco Ferrer (1859-1909) zijn opvattingen over de ‘Moderne School’ vorm te geven. In ‘Raising Freethinkers’ worden gelijkwaardige opvoedingsprincipes uitgewerkt door van Dale McGowan (2009). Hans de Vries zal de verschillende principes verweven tot een pleidooi voor religieus neutraal onderwijs. De moeite waard voor iedereen die interesse heeft in opvoeding en educatie van kinderen tot kritisch onafhankelijk denken en bewust zelfstandig handelende individuen.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

hansdevries

Hans de Vries (1955) is als (onderwijs)socioloog afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1992). Later aangevuld met titel Master Sciences in Educational Technical Design (Sheffield Hallam University, 2006). Hans de Vries is vanaf 1982 werkzaam in het onderwijs, begonnen als vormingswerker werkende jongeren, coördinator Randgroepjongeren onderwijs in De Haag tot (v)mbo/mbo docent maatschappelijke vorming en hbo-docent communicatie en (multimediale) informatievoorzieningen. Nu parttime docent/onderzoeker bij Hogeschool Saxion Deventer. De laatste jaren als onderzoeker van onderwijsontwikkeling en vernieuwing en docent bij de Masteropleiding Leren & Innoveren. Sinds 1978 lid van vereniging De Vrije Gedachte en sinds 2012 voorzitter van de Atheïstisch Seculiere Partij. Hans de Vries heeft een grote passie om openbaar onderwijs op de kaart te zetten. Binnenkort wordt hij bestuurslid van het Georganiseerd overleg Openbaar Onderwijs van de onderwijsvakbond AOb.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk in Café Van Beek met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.

Dag en tijd

Elke 2e maandag van de maand van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur, nazit zolang het gezellig is).

Locatie

cafe-van-beek

Café Van Beek, Turfmarkt 6, 2511 CA Den Haag, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tram: lijnen 1, 2, 3, 4, 6 en 16
Bus: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977