HVB 20180312 Hope XXL

12 maart 2018 Haagse Verlichtingsborrel

Think global, act local

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 12 maart 2018 in Café Van Beek spreekt Chris van de Ven over zijn boek Pax Havelaar.

Een vervolg op Max Havelaar! Je moet maar durven. Maar, warm aanbevolen door het Multatuli Genootschap, omdat het gedachtegoed van Eduard Douwes Dekker wordt vertaald naar concrete actieplannen waar de samenleving beter van wordt. ‘Op zoek naar het ware, naar de Mensch die Mensch kan zijn’. Analoog aan de opzet van Max Havelaar. Chris van de Ven schreef dit boek onder het pseudoniem Multaboni.

Het is een ‘omkeerboek’. De ene helft bevat de Max Havelaar. Dit is een hertaling van NRC-redacteur Gijsbert van Es en is in modern Nederlands geschreven, met respect voor Multatuli’s onnavolgbare compositie en stijl. De andere helft is het boek van Chris van de Ven: Pax Havelaar. Het is het ware verhaal van de eerste 8 jaar van Stichting HOPE XXL. Chris van de Ven is initiatiefnemer en directeur van deze Stichting. Stichting HOPE XXL wil mensen binden aan thema’s over duurzaamheid, oorlog en vrede, economie en internationale samenwerking door ze te betrekken bij acties voor een betere wereld. Tien jongeren begonnen in 2009 in De Liemers in Nederland te onderzoeken wat er nodig is om het bestaan van ieder mens op de wereld zo fatsoenlijk mogelijk te organiseren. Ze hebben de ‘Universele Verklaring van de Dingen die we moeten Doen’, opgesteld. Deze zogenaamde ‘Liemers List’ is gepresenteerd bij de Verenigde Naties in New York.

chris van deven foto jan van den brink

Chris van de Ven was werkzaam als docent geschiedenis, maatschappijleer en aardrijkskunde, voordat hij directeur werd van Cultureel centrum De Ogtent in Duiven.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk in Café Van Beek met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.

Dag en tijd

Elke 2e maandag van de maand van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur, nazit zolang het gezellig is).

Locatie

cafe-van-beek

Café Van Beek, Turfmarkt 6, 2511 CA Den Haag, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tram: lijnen 1, 2, 3, 4, 6 en 16
Bus: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977