HVB20180814

14 mei 2018 Haagse Verlichtingsborrel

Scheiding kerk en staat in de USA

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 14 mei 2018 in Café Van Beek spreekt Maarten Gorter over de scheiding tussen kerk en staat in de Verenigde Staten. Hoe is de scheiding tussen kerk en staat in de VS geregeld? Kunnen wij er in Nederland iets van leren, of juist niet?

De interpretatie van de scheiding van kerk en staat gaat in de VS via de rechterlijke macht, via het Supreme Court. Hij zal een aantal zeer belangrijke rechtszaken bespreken, die een grote rol hebben gespeeld bij het secularisme in de VS. Aan bod komen onder andere: de financiering van het religieus onderwijs, de strijd tussen de evolutietheorie en het creationisme in de biologieschoolboeken en het plaatsen van monumenten van de tien geboden in de openbare ruimte.

maartengorter

Maarten Gorter (1994) heeft Asperger, een vorm van autisme voor ‘hogerfunctionerenden’. Zijn schoolloopbaan is hierdoor anders verlopen dan bij een ‘gemiddelde’ leerling. Hij is terecht gekomen op een soort school voor jongvolwassenen, die zich o.a. richt op jongeren met autisme, en daar is hij zich bezig gaan houden met geschiedenis. Van daaruit heeft hij een grote interesse ontwikkeld voor de geschiedenis van de VS, met als specialisatie de scheiding van kerk en staat. Als kind was hij al geïnteresseerd in politiek, geschiedenis en het vrijdenken. Op 10-jarige leeftijd noemde hij zichzelf al atheïst. Toen hij 12 was vond hij het jammer dat hij niet mocht stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Toen na deze verkiezingen er een kabinet kwam van CDA, ChristenUnie en PVDA, wist hij het zeker: het kan echt niet langer zo, Nederland moet gaan veranderen. Hij wilde zich op zoveel mogelijk manieren gaan inzetten voor het vrijdenken. Zo is hij uiteindelijk in 2016 lid geworden van Vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte. Sinds 2017 schrijft Maarten artikelen voor en is redactielid van De Vrijdenker, het maandblad van De Vrije Gedachte.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk in Café Van Beek met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.

Dag en tijd

Elke 2e maandag van de maand van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur, nazit zolang het gezellig is).

Locatie

cafe-van-beek

Café Van Beek, Turfmarkt 6, 2511 CA Den Haag, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tram: lijnen 1, 2, 3, 4, 6 en 16
Bus: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977