HVB20200113

13 januari 2020 Haagse Verlichtingsborrel

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 13 januari 2020 in Café Van Beek komt Katrien Schaubroeck spreken over Briljante vrienden: staat jaloezie vriendschap in de weg?

“We hate it when our friends become successful.” zingt Morrissey. Het is grappig, maar toch ook pijnlijk herkenbaar. In het Engels bestaat het woord ‘frenemy’. Zijn al onze vrienden stiekem ook een beetje onze vijanden? Is het niet gek dat het vaak net onze vrienden zijn die we benijden om hun succes? Of is dat juist heel begrijpelijk? En kunnen we het daarom maar beter onderkennen: een goede vriend is eentje die af en toe jaloers op je is.

katrienschaubroeck

Katrien Schaubroeck studeerde filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven en promoveerde daar in 2008 met een proefschrift over de bijdrage van Harry Frankfurt aan het analytische debat over praktische redenen. Van 2008 tot 2011 was Karin als postdoctoraal onderzoeker van het FWO-Vlaanderen verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte te Leuven, met studieverblijven in Canterbury en Berlijn. Van 2011 tot 2013 als postdoc verbonden aan het NWO-Horizonproject “Wat kunnen de geesteswetenschappen bijdragen aan ons praktisch zelfbegrip?”(Universiteit Utrecht). Haar onderzoeksinteresses situeren zich in de meta-ethiek en morele psychologie. Katrien Schaubroeck is hoofddocent aan het departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. Zij doet onderzoek in de hedendaagse analytische wijsbegeerte en heeft een grote interesse in existentiële en morele vragen. Momenteel werkt zij aan een aantal publicaties over liefde, praktische redenen en moraal: een boekje over liefde bij Iris Murdoch (komt uit bij Letterwerk), en samen met Hans Maes aan een filosofische bundel over de Before-films van Richard Linklater (komt uit bij Routledge). Op maandag 6 januari verscheen een interview met haar in de Volkskrant in de serie Zinvol leven, met als titel ‘Hoe je iets doet, is belangrijker dan wat je doet’.

Volkskrant 20200106

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk in Café Van Beek met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.

Dag en tijd

Elke 2e maandag van de maand (behalve augustus). Inloop vanaf 19:30 uur, lezing start 20:00 uur, nazit zolang het gezellig is.

Locatie

cafevanbeek nieuw

Café Van Beek, Turfmarkt 6, 2511 CA Den Haag, 070 3630426, info@cafevanbeek.nl, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tram: lijnen 1, 2, 3, 4, 6 en 16
Bus: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977

Contact

E-mail: redactie@verlichtingsborrel.org