HVB20190311

11 maart 2019 Haagse Verlichtingsborrel

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 11 maart 2019 in Café Van Beek spreekt Niko Stammes, in een mix van lezing, gesprek en vragen, over de ‘rooie’ dominee Nicolaas Schermerhorn, anarchisme en vrijdenken.

Nicolaas Schermerhorn (1866-1956) was de ‘rooie’ dominee van Nieuwe Niedorp. Schermerhorn was een bekend spreker in de eerste helft van de 20e eeuw. Hij was actief in de Internationale Antimilitaristische Vereniging (IAMV), samen met zijn strijdmakker en aangetrouwde neef Domela Nieuwenhuis. Hij sprak regelmatig voor vrijdenkersvereniging De Dageraad, de oude naam van de De Vrije Gedachte. Hij was een christen-anarchistische dominee. Het vrijdenken stond bij hem op de eerste plaats. Het anarchisme vormde daar een logisch geheel mee. Hij stopte met de zondagspreek, hij schafte in zijn kerk het gebed af en hij verving het woord GOD door LEVEN! Het “U wil geschiede” kreeg zo een revolutionaire lading. Insteek van de lezing is die zo belangrijke periode 1850-1940. Behalve Schermerhorn komen ook vrijdenken, antimilitarisme, anarchisme, revolutionair andere houding t.o.v. god, geheelonthouderschap én de actualiteit aan bod.

Niko Stammes waarschuwt tegen alcoholgebruik

Niko Stammes komt zelf uit Nieuwe Niedorp en ondanks het feit dat Schermerhorn al 26 jaar vertrokken was uit het dorp, was zijn geest de hele jeugd van Stammes voelbaar. Zijn naam word nóg vaak genoemd. Stammes is een typische jaren 70 jongen met een echte jaren 70 opleiding: De Sociale Academie. Hij heeft 10 jaar in de jeugdhulpverlening gewerkt als groepsleider, maatschappelijk werker, teamleider en trainer. Heeft met vrienden 2 bedrijfjes opgericht: een reisbureau en een coachingbureau. Na al deze ervaringen vertrok hij naar het bedrijfsleven en werkte hij bij Ahold als opleider, consultant, manager HRD. Sinds 1998 is hij een ‘vrije jongen’ en runt hij een bureautje voor coaching en training, zowel 1 op 1 als voor teams. Inmiddels, met collega’s, voor meer dan 100 bedrijven en instellingen. Hij heeft het idee dat dit is waarvoor hij op deze wereld is. Zingeving en werk gaan zo hand in hand. In 2017 en 2018 is hij een onderzoek gestart naar de illustere persoonlijkheid van dominee Schermerhorn. In 2018 organiseerde hij een soort congres over Schermerhorn in zijn oude kerk. De kerk zat bomvol, exact 100 jaar na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk in Café Van Beek met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.

Dag en tijd

Elke 2e maandag van de maand van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur, nazit zolang het gezellig is).

Locatie

cafevanbeek nieuw

Café Van Beek, Turfmarkt 6, 2511 CA Den Haag, 070 3630426, info@cafevanbeek.nl, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tram: lijnen 1, 2, 3, 4, 6 en 16
Bus: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977

Contact

E-mail: redactie@verlichtingsborrel.org