HVB20191209 ex txt

9 december 2019 Haagse Verlichtingsborrel

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 9 december 2019 in Café Van Beek komt Bas Nabers spreken over Wat boeit ons de aarde eigenlijk? Over toeristen, handelaren en wetenschappers.

De vraag hoe we ons tot de aarde verhouden – of hoe we dat zouden kunnen en moeten doen – is een van de ingewikkeldste en belangrijkste kwesties van dit moment. Bas Nabers zet in op een ethische herbezinning en zoomt kritisch in op aan aantal gangbare manieren waarop we in Nederland over ons natuurlijke landschap denken en spreken. Enigszins gechargeerd en provocerend gezegd: wat de aarde en natuur betreft, leven we in een land van toeristen, handelaren en wetenschappers.

Al deze perspectieven hebben beperkingen waarmee natuur op afstand wordt gehouden. Ondanks een bombardement aan alarmistische nieuwsberichten hebben we daarom moeite te duiden wat de aarde ons eigenlijk boeit. Bas Nabers pleit voor meer holistische manieren van kijken en nieuwe, gedeelde vormen van natuurparticipatie, waarin mensen en (wilde) natuur niet meer tegenover elkaar staan.

basnabers

Bas Nabers studeerde geschiedenis en filosofie in Groningen, Nijmegen, Tübingen en Berlijn. Momenteel werkt hij als ondernemend filosoof en ontwikkelt hij onder meer nieuwe concepten waarin filosofie, ontmoeting en natuur samenkomen. Eerder was hij werkzaam voor het Humanistisch Verbond. Als programmaleider hield hij zich bezig met de impact van levensvragen en de ontwikkeling van humanistisch raadswerk op veel verschillende terreinen in de samenleving. Als filosoof is hij thuis in de existentiële filosofie, natuurfilosofie en hermeneutische fenomenologie.

Bas is verder gepassioneerd wandelaar met een grote fascinatie voor onherbergzame plekken en wilde natuur (in het groot en in het klein, in de wildernis en in de stad). Hij heeft ervaring in alpinisme, bushcraft en zelfstandige winter expedities boven de poolcirkel. Ook (onder)zoekt hij de wisselwerking tussen mens en natuur dichtbij huis, onder andere bij het Milieucentrum Utrecht.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk in Café Van Beek met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.

Dag en tijd

Elke 2e maandag van de maand (behalve augustus) van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur, nazit zolang het gezellig is).

Locatie

cafevanbeek nieuw

Café Van Beek, Turfmarkt 6, 2511 CA Den Haag, 070 3630426, info@cafevanbeek.nl, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tram: lijnen 1, 2, 3, 4, 6 en 16
Bus: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977

Contact

E-mail: redactie@verlichtingsborrel.org