20160509 Den Haag Lachen mag van god

9 mei 2016 Verlichtingsborrel Den Haag

Lachen mag van god

(Annie M.G. Schmidt)

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 9 mei 2016 spreekt Martien Schreurs over humor en religie

De laatste decennia zijn we er aan gewend geraakt dat de verhouding tussen het seculiere westen en de islam op scherp komt te staan wanneer er grappen over de profeet Mohammed of andere gezagsdragers worden gemaakt. Grappen over de machtige mannen als profeet Mohammed, ayatollah Khomeiny of president Erdogan geven aanleiding tot fatwa’s, aanslagen, rechtszaken, handelsembargo’s. Dat grappen zo vaak leiden tot escalatie geeft te denken. In deze lezing van Martien Schreurs worden aan de hand van cartoons en een filmfragment van Jan Bohmermann vragen gesteld over de rol die humor kan spelen in de communicatie tussen het seculiere westen en het islamitische oosten. De vraag is niet alleen hoe gelovigen weerbaar kunnen worden tegenover de grappen die over hun geloof gemaakt worden, maar het gaat in deze lezing ook om de vraag of wij beter op onze woorden moeten letten.

Martien Schreurs

Dr. Martien Schreurs (1966) promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek met een dissertatie over de doorwerking van het Bildungsideaal in de hedendaagse romanliteratuur. Hij is docent filosofie en geschiedenis van het humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Momenteel onderzoekt Schreurs de relatie tussen humanisme en nihilisme in de filosofie en de romanliteratuur.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Voorafgaand aan de lezing is he mogelijk voor een speciale prijs de maaltijd te gebruiken, zie onder.

Tijd

De Haagse Verlichtingsborrel is elke 2e maandag van de maand van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur, nazit zolang het gezellig is).

Locatie

Stadsbrasserie De Ooievaer, Turfmarkt 2, 2511 CA Den Haag, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk in Stadsbrasserie De Ooievaer een speciaal menu (hoofdgerecht én voorgerecht) te nuttigen voor de zeer speciale prijs van €15,50. Alleen een hoofdgerecht is €12,50.

Keuze voorgerecht:
Tomatensoep of soep van de dag
Frisse groene salade
Brood met kruidenboter
Flammkuchen met geitenkaas of hummus

Keuze hoofdgerecht:
Asperges met beenham en krieltjes
Ossenhaaspuntjes in een marinade van bospaddenstoelen geserveerd met gebakken krieltjes
Griekse salade (vegetarisch) of salade Niçoise (vega)

Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Reserveren tot uiterlijk een dag van tevoren via de e-mail info@deooievaer.nl of telefonisch 070 361 54 72. Vermelden aanbieding Verlichtingsborrel en wat u van de aanbieding wilt eten. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur. A la carte is ook mogelijk voor de in het menu vermelde normale prijzen, maar voor bezoekers van de Verlichtingsborrel met 10% korting indien uiterlijk een dag tevoren aangemeld.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tramhalte op het Spui: lijnen 1 en 16
Bushalte op het Spui: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes voor eigen rekening.