20160912 Voorwaarden voor Vrijheid

12 september 2016 Verlichtingsborrel Den Haag

Voorwaarden voor vrijheid

Dat democratie van onderaf even verleidelijk als problematisch is, zien we niet alleen bij de Occupy-beweging en de Arabische lente, maar ook in de geschiedenis. In 1848 trok een golf van revoluties over ons continent. Plotseling kregen miljoenen Europeanen de kans hun stem te laten horen in drukbezochte volksvergaderingen en politieke clubs. In dit moment van gekte leek even alles mogelijk. De toekomst lag open.

De revoluties van 1848 (de Europese lente) werden uiteindelijk allemaal neergeslagen of doofden uit, maar de ervaringen van dat jaar zouden de politieke cultuur in Europa blijvend veranderen. Ze maakten uiteindelijk toch de moderne democratieën mogelijk die wij tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwen, maar die nog lang niet overal vanzelfsprekend zijn.

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op 12 september 2016 beschouwt dr. Geerten Waling vanuit historisch perspectief de culturele voorwaarden voor de democratie, die in 1848 beklijfden op het Europese continent. Hoe komt het dat de landen in West-Europa zich sindsdien hebben ontwikkeld als vrij, seculier en democratisch? Geerten put hierbij uit zijn proefschrift 1848 – Clubkoorts en Revolutie. Democratische experimenten in Parijs en Berlijn, dat gelijktijdig met zijn promotie verscheen in mei 2016 bij Uitgeverij Vantilt, Nijmegen. Het boek is momenteel genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016.

geertenwaling 100x100

Geerten Waling (1986) is historicus en publicist en is werkzaam als postdoc-onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich daar bezig met een interdisciplinaire benadering van democratie, legitimiteit en vertrouwen. Eerder werkte hij mee aan de Elsevier-boeken Ernest Renan, Wat is een natie? (2013) en De geboortepapieren van Nederland (2014).

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Tijd

De Haagse Verlichtingsborrel is elke 2e maandag van de maand van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur, nazit zolang het gezellig is).

Locatie

Stadsbrasserie De Ooievaer, Turfmarkt 2, 2511 CA Den Haag, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk in Stadsbrasserie De Ooievaer een speciaal menu (hoofdgerecht én voorgerecht) te nuttigen voor de zeer speciale prijs van €15,50. Alleen een hoofdgerecht is €12,50.

Keuze voorgerecht
Tomatensoep of soep van de dag
Frisse groene salade
Brood met kruidenboter

Keuze hoofdgerecht
Penne Arabiata (vegetarisch en een beetje pittig)
Pizza naar keuze
Salade Nicoise

Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Reserveren tot uiterlijk een dag van tevoren via de e-mail info@deooievaer.nl of telefonisch 070 361 54 72. Vermelden aanbieding Verlichtingsborrel en wat u van de aanbieding wilt eten. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur. A la carte is ook mogelijk voor de in het menu vermelde normale prijzen, maar voor bezoekers van de Verlichtingsborrel met 10% korting indien uiterlijk een dag tevoren aangemeld.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tramhalte op het Spui: lijnen 1 en 16
Bushalte op het Spui: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.