hvb20161212

12 december 2016 Verlichtingsborrel Den Haag

Goddeloze moraal

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op 12 december 2016 houdt Willem Vermaat een lezing over de goddeloze moraal.

Waarom zouden we onszelf goed gedragen als er toch geen god is die over ons oordeelt?  Voor veel religieuzen – en dus voor veel mensen in het algemeen – is dit een retorische vraag. Zonder god zouden we niet kunnen vaststellen wat goed en fout is. Het tegendeel is waar. Religie is een belemmering voor ethisch reflecteren en handelen. Atheïsme en liberalisme vormen een basis voor de moraal die superieur is. De uitkomsten van ethisch reflecteren vanuit deze basis kunnen echter ook voor liberale atheïsten verrassend en confronterend zijn.

Willem Vermaat MSc (Vlaardingen, 1989) werkt als docent milieuwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich veel bezig met goddeloze ethiek en komt op voor onderdrukten. In het bijzonder laat hij regelmatig zijn stem horen voor een grote groep vergeten slachtoffers: niet-menselijke dieren. Dit komt tot uiting in onder andere zijn publiek schrijven en spreken.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk met 10% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3615472 of info@deooievaer.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.

Dag en tijd

Elke 2e maandag van de maand van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur, nazit zolang het gezellig is).

Locatie

Stadsbrasserie De Ooievaer, Turfmarkt 2, 2511 CA Den Haag, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tramhalte op het Spui: lijnen 1 en 16
Bushalte op het Spui: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977