HVB20181210

10 december 2018 Haagse Verlichtingsborrel

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 10 december 2018 in Café Van Beek spreekt filosoof en dichter Henk van der Waal over De subjectiviteit van vrijheid, in relatie tot zijn boek Mystiek voor goddelozen.

Vrijheid is een van de sleutelbegrippen van onze moderne samenleving. Velen werpen zich op tot verdediger van die vrijheid of hebben zelfs hun leven daarvoor opgeofferd. Toch is het niet zo gemakkelijk om aan te geven wat vrijheid nu precies is of waarin vrijheid is geworteld. Dat komt ook doordat de wetenschap het bestaan van zoiets als vrijheid of vrije wil niet kan accepteren. Vrijheid is wetenschappelijk gezien niets anders dan een stelsel van oorzaken en gevolgen dat nog moet worden ontrafeld. De vraag is dan ook of we het nog wel met goed fatsoen over vrijheid kunnen hebben. Het inzicht dat vrijheid en subjectiviteit nauw samenhangen en dat een toename van subjectiviteit altijd ook een toename van vrijheid betekent, biedt echter een uitweg uit deze impasse.

henkvdwaal Mystiek voor goddelozen

Henk van der Waal (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Sorbonne in Parijs en is dichter en filosoof. Hij ontving voor zijn debuut De windsels van de sfinx (1995) de C. Buddingh’-prijs. De aantochtster (2003) en Zelf worden (2010) werden genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. In 2012 publiceerde hij het filosofische essay Denken op de plaats rust en in 2017 de filosofische dialoog Mystiek voor goddelozen. In maart 2018 is zijn bundel Door alle honderd harten wit te kalken verschenen. De pers over Mystiek voor goddelozen: ‘Een gedurfde poging tot een alomvattende visie op de wereld en de menselijke geschiedenis.’, Hans Dijkhuis in Trouw. ‘Dit boek tilt je op.’, Piet Gerbrandy in De Groene Amsterdammer.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk in Café Van Beek met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.

Dag en tijd

Elke 2e maandag van de maand van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur, nazit zolang het gezellig is).

Locatie

cafe-van-beek

Café Van Beek, Turfmarkt 6, 2511 CA Den Haag, 070 3630426, info@cafevanbeek.nl, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tram: lijnen 1, 2, 3, 4, 6 en 16
Bus: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977