HVB20200309 universiteiten

9 maart 2020

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 9 maart 2020 in Café Van Beek komt Eelco Runia spreken naar aanleiding van zijn boek Genadezesjes, over de moderne universiteit.

In Genadezesjes laat Eelco Runia zien wat iedereen weet maar niemand durft te zeggen. Hij analyseert op scherpe maar humoristische wijze de ontsporing van de universiteit, ooit een bolwerk van professionaliteit. Zijn beschrijvingen van regeldruk, protocolfetisjisme en verantwoordingshysterie zijn een feest van herkenning voor iedereen die werkzaam is aan de universiteit of een andere verbureaucratiseerde instelling. In een achttal brieven – gericht aan buitenstaanders, Kamerleden, bestuurders, collega’s, de bedrijfsarts, studenten, promovendi en de belastingbetaler – licht Runia het fenomeen universiteit vanuit verschillende gezichtspunten door. Genadezesjes zal ieders kijk op de universiteit voorgoed veranderen. Het boek eindigt met een tienpuntenplan waarin Runia aangeeft hoe we kunnen ontsnappen aan het politiek correcte kader waarin elke oplossing de volgende verslechtering is.

eelcorunia

Eelco Runia (Vlaardingen 1955) is de zoon van Jippe Runia en Hetty Runia-Algra en kleinzoon van de historicus Hendrik Algra. Hij studeerde geschiedenis en psychologie aan de Universiteit Leiden. Na zijn afstuderen werkte hij als psycholoog bij de Afdeling Huisartsgeneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van 1999-2003 had Runia een eigen praktijk als coach voor huisartsen en medisch specialisten. Van 2003-2018 was hij universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens gasthoogleraar aan de Stanford University en University of California Berkeley. Ontevreden over de bureaucratisering van de universiteit, het niveau van het onderwijs en het academische werkklimaat nam hij in 2018 ontslag bij de Rijksuniversiteit Groningen. Het artikel dat hij in de NRC schreef over de redenen om te vertrekken leidde tot veel ophef. Sinds 2018 werkt Runia als zelfstandig onderzoeker en schrijver. Hij geeft lezingen, schrijft voor (onder meer) NRC, Trouw en De Groene Amsterdammer en publiceert boeken. In zijn recente werk, verschenen in kranten en tijdschriften, benadert hij de politieke en culturele actualiteit vanuit een historisch/filosofisch perspectief. Tot zijn thema’s behoren de opkomst van het populisme, de hang naar sublieme historische gebeurtenissen, de veranderende tijdsbeleving, elitevorming en maatschappelijke in- en uitsluiting. Runia schreef zes boeken, romans en essaybundels, waaronder een roman over Srebrenica: Inkomend Vuur.

Lees hier meer over Eelco Runia

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding

Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk in Café Van Beek met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks

De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. Aanmelden hoeft niet.

Dag en tijd

Elke 2e maandag van de maand (behalve augustus). Inloop vanaf 19:30 uur, lezing start 20:00 uur, nazit zolang het gezellig is.

Locatie

cafevanbeek nieuw

Café Van Beek, Turfmarkt 6, 2511 CA Den Haag, 070 3630426, info@cafevanbeek.nl, aan het Spuiplein onder het stadhuis, enkele minuten lopen van station Den Haag Centraal richting centrum.

Kosten

Bijdrage in de kosten €3, drankjes en eventuele maaltijd voor eigen rekening.

Bereikbaarheid

Den Haag CS : 500 meter lopen
Kaart en route
Tram: lijnen 1, 2, 3, 4, 6 en 16
Bus: lijnen 22 en 24
Parkeergarage: 20 meter
P1 Garage Stadhuis ligt in de directe omgeving van het Stadhuis. De garage heeft de inrit aan de Schedeldoekshaven.
Routeplanneradres:
Schedeldoekshaven 90
2511 BT Den Haag
070-3609977

Contact

E-mail: redactie@verlichtingsborrel.org